Nederlandse fitnessclubs wekken elektriciteit op met bewegingen van bezoekers

Clubs zijn uitgerust met ’s werelds meest duurzame fitnessapparatuur

12 AUGUSTUS 2014, AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
Samenvatting
Enkele Nederlandse fitnesscentra behoren tot de eerste gym’s ter wereld die met bewegingen van bezoekers elektriciteit opwekken. De sportscholen zijn uitgerust met de nieuwste productlijn van Technogym: ARTIS RENEW. Elk fitnessapparaat pompt per uur ongeveer 120 watt elektriciteit in het energienet van de club. Gebruikers zien op het scherm van het apparaat hoeveel energie zij produceren met hun bewegingen. De ‘gym van de toekomst’ produceert schone energie met de kracht van bezoekers.

De hightech fitnessapparaten van Technogym worden beschouwd als de meest energiezuinige ter wereld. ARTIS RENEW verbruikt 30 procent minder elektriciteit dan gangbare fitnessapparatuur. Zodra gebruikers een workout starten, activeren zij met hun eigen bewegingen automatisch het apparaat. De fietsen en crosstrainers zetten de fysieke bewegingen vervolgens om naar elektriciteit. Zodra een apparaat voldoende elektriciteit heeft opgewekt om op eigen kracht te functioneren, geeft het de resterende energie rechtstreeks terug aan de club.

De ‘groene’ fitnessclub
De hightech fitnesscentra dragen niet alleen bij aan de gezondheid van leden, maar ook aan de fysieke gesteldheid van de aarde. De clubs reduceren hun verbruik van fossiele brandstoffen en CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel voor de ondernemers is dat zij de energierekening zien dalen. In een club van gemiddelde omvang, met zo’n dertig cardio apparaten, levert de apparatuur ongeveer 25 procent van de elektriciteit voor de kleedruimte, de receptie en de ruimte voor krachttraining.

Elektriciteit voor 200.000 huishoudens
Wereldwijd bestaan er ruim 130.000 fitnesscentra met circa 1,6 miljoen fitnessapparaten. Wanneer deze clubs zouden beschikken over de RENEW apparatuur van Technogym, zou de wellness sector wereldwijd 200.000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien. Dit is vergelijkbaar met een stad van 700.000 inwoners. In Nederland zijn momenteel tien fitnesslocaties ingericht met ARTIS RENEW.

Citaten
"Onze nieuwste apparaten zijn een revolutionaire innovatie in de fitnesswereld op het gebied van duurzaamheid, design en connectiviteit. We zijn nu voor het eerst in staat om het energieverbruik in fitnesscentra sterk terug te dringen door samen met de clubs op grote schaal gebruik te maken van energie van bezoekers. Fitnessclubs, leden en hun directe omgeving hebben veel baat bij deze vooruitgang." Sjoerd van Rossem, Country Manager Benelux van Technogym
Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over Technogym

Technogym, opgericht in 1983, is ’s werelds grootste internationale leverancier van producten, diensten en oplossingen in de wellness en fitness industrie. Naast een compleet assortiment cardio, kracht en bewegingsapparatuur biedt Technogym ook netwerkoplossingen en andere programma's. Technogym is met meer dan 2.200 medewerkers, verspreid over 14 vestigingen, vertegenwoordigd in meer dan 100 landen. Wereldwijd zijn meer dan 65.000 wellness centra uitgerust met fitnessapparaten van Technogym, waarop dagelijks ruim 35 miljoen gebruikers trainen. Technogym is official supplier van de meest recente edities van de Olympische Spelen: Sydney 2000, Athene 2004, Turijn 2006, Beijing 2008, Londen 2012 en RIO 2016.

berichten